Så kan ett vandrarhem finansieras
Det finns många fina vandrarhem i Sverige. Ett flertal av dessa drivs inom familjen, men det finns även större företag förfogar över ett flertal vandrarhem.
I den här artikeln fokuserar vi först på vad du måste tänka på såvida du funderar på att öppna ett vandrarhem, medan vi i den sista delen av artikeln enbart pratar mer om finansieringen av ditt tilltänkta vandrarhem.
3 inledande aspekter att tänka på innan du öppnar ett vandrarhem
- Hur många sängar finns det: Det är brukligt för familjeägda vandrarhem att erbjuda cirka 20 till 25 sängplatser vid högsäsong.
- Vem reparerar och renoverar fastigheten: Om du har en familjemedlem eller en släkting som är händig kan du spara pengar.
- Måste du låna pengar: Äger du en stor fastighet som lämpar sig väl för att transformeras till ett vandrarhem, eller måste du låna stora summor pengar för att köpa en fastighet?
Räkna på dina startkostnader
Följande kostnadsposter är vanligt förekommande för alla som ämnar öppna ett vandrarhem.
9 vanliga kostnader för vandrarhem
- Kostnad för inköp av fastighet: Om du inte redan äger en lämplig fastighet måste du köpa en stor fastighet, alternativt en stor tomt varpå du låter bygga en stor fastighet för vandrarhemsbruk.
- Juridiska kostnader: Vandrarhemmet ska registreras som ett företag, och att teckna ett avtal om juridisk rådgivning mot en fast månadskostnad är även en god idé.
- Allmänna renoveringskostnader: Fönster, isolering, brandvarnare och mer kan behöva ses över, vilket kostar pengar.
- Köket: Kostnader för större eller fler kylar och frysar tillkommer, och det gör även kostnader för serveringsattiraljer likt tallrikar och bestick.
- Vardagsrummet: Bord, stolar och soffor kan behöva köpas in.
- Receptionen: En dator, en skrivare, en telefon samt papper och pennor måste köpas in. Du kan förslagsvis köpa billiga kontorstillbehör på Netonnet.
- Badrum: Toaletter, duschar och badrumsmöbler kan behöva bytas ut.
- Städutrustning: Moppar och dammsugare måste i regel köpas in.
- Marknadsföring: Kostnad för webbdesigner och sökmotoroptimering tillkommer såvida du ämnar marknadsföra sidan online. En professionellt designad webbsida kostar från cirka 20 000 kronor enligt WebFX.
När du nu har fått en ungefärlig totalkostnad är det dags att tänka på en av de viktigaste aspekterna; hur du ska finansiera ditt vandrarhem.
Tips: Det finns många bra vandrarhem i Småland.
Så kan du finansiera ditt vandrarhem
1. Ta ett bolån
Ett bolån har år 2021 i regel en ränta på mellan 1,5 och 2 %. Det är mest fördelaktigt att ta ett bolån, men då du i dagsläget måste ge banken en kontantinsats på minst 15 % av lånebeloppet kan du behöva delfinansiera ditt vandrarhem med ett blancolån.
Räkneexempel: Du tar ett vandrarhemslån på 5 miljoner kronor, och måste därmed betala en kontantinsats på (5 000 000 * 0,85) 425 000 kronor. Om du inte har möjlighet att föra in 425 000 kronor i ditt bolån är ett blancolån den bästa utvägen.
2. Ta ett blancolån
Ett blancolån är ett lån utan säkerhet som i princip alltid har en högre ränta i jämförelse med bolån. En vanlig räntesats för blancolån är 5 till 10 % vilket innebär att det är fördelaktigt för dig som framtida vandrarhemsägare att betala av blancolånet först, innan du börjar betala av på bolånet.
Tips: Se till att jämföra olika typer lån via jämförelsesajter innan du väljer lån. Låneförmedlare såsom Enklare, Lånea eller Advisa kan variera mycket i lånevillkor och du kan spara tusentalskronor genom att välja rätt lån.
3. Deläga vandrarhem
Om det är fler personer som ska vara delägare i vandrarhemmet kan det vara smart att deläga och endast låna en % av vandrarhemmetskostnad. Detta kan underlätta renoveringar och uthyrning. Dock se till att rådfråga jurist om delat ägande innan ni ansöker om lån.